Het Museumplein

Het Museumplein is ingericht in de stijl van de jaren '20 van de vorige eeuw. Waan je in het oude Den Haag met authentieke Haagse gevels uit die tijd.

De reconstructie van het pand van Louwman en Parqui is gevestigd op het Museumplein. Oorspronkelijk gevestigd aan de Lekstraat te Den Haag. Toentertijd verkochten zij Dodge automobielen. Vandaar de naam Dodge Brothers op de gevel. In het pand staan twee Dodge auto’s, beide in bezit geweest van Louwman en Parqui. De collectie van de familie Louwman is gestart met een Dodge uit november 1914. In deze maand begon Dodge met het bouwen van automobielen. De Dodge is in 1934 aangeschaft toen deze 20 jaar oud was en werd tentoongesteld in de showroom aan de Lekstraat. Dit trok veel bekijks en er werden meer auto’s verkocht. In 1934 gebeurde er interassants; bijzondere ingeruilde automobielen werden achter gehouden door Louwman en Parqui en zo is de collectie begonnen. De Dodge uit 1914, waar de collecte mee beginnen is, wordt nu nog tentoongesteld in het Louwman Museum 

Ook de oorspronkelijke gevel van het vroegere restaurant House of Lords is herbouwd. De gevel stond aan de Lange Poten, maar moest wijken voor de gebouwen van de Tweede kamer. De politieke elite, Haagse chic en top van het bedrijfsleven waren te gast in dit internationale Michelin-sterrenrestaurant.

In het Louwman Museum bevinden zich nog de originele Spijker draaibanken en een gedeelte van de toenmalige werkplaats. Toen Spijker failliet ging in 1925 heeft de heer Tiggeler, Hoofd van de draaijerij van Spijker fabriek, de draaibanken opgekocht en is in Amsterdam voor zichzelf begonnen. De derde generatie Tiggeler is recentelijk met pensioen gegaan. Er zijn geen opvolgers; de ARBO wetgeving stond niet toe dat er personeel aangenomen werd dat zou gaan werken met deze draaibanken. Het Louwman museum heeft deze draaibanken gekocht. Veel van de werkplaats van Tiggeler is tentoongesteld in de garage op het plein. De werkbank is daadwerkelijk de werkbank die vroeger gebruikt werd. Zelfs het stof op de werkbanken en lampen is 80 jaar oud.

Naast de werkplaats staat een bijzondere benzinepomp, een Shell kroonpomp met originele bol. Er zijn nog maar 17 van dit model in Nederland te vinden. Op een gegeven moment werden deze pompen weggehaald. Deze pompen zijn loodzwaar en werden om die reden omgegooid door de monteurs, waardoor de glazen bollen kapot gingen.

De Hofstad is een apotheker op het plein met de deuren van het Palace Hotel uit Scheveningen. De winkelinrichting is van 1917 en komt van een apotheek uit Birmingham. De gehele inrichting en meubilair is opgekocht, inclusief de apothekersflessen met etiketten voorzien van bladgoud. Ook hangt in de apotheek een zogenaamde gaper. De apotheek is belangrijk in de geschiedenis van de automobiel. Vroeger waren er geen benzinestations en haalde je ligroïne (een soort wasbenzine) bij de apotheker.

Het exacte pand van Steenhouwerij C.P. Bakker aan de Waldorpstraat 34A is heropgebouwd. Dit voorgevel lag opgeslagen bij de Gemeente Den Haag, omdat het een belangrijk historisch gebouw was. Het Louwman museum kreeg toestemming om deze gevel te herbouwen in de stad waar het oorspronkelijk stond.

Vooraan het Museumplein, onder het authentieke Haagse embleem de Ooievaar, staat de oudste brievenbus van Nederland tentoongesteld. Een rode brievenbus uit 1850 gegoten door IJzergieterij L.I. Enthoven te Den Haag.

Wanneer u omhoog kijkt ziet u de cabine van een Zeppelin. Deze is exact nagebouwd voor een film uit 1953. Verderop hang een originele luchtballonmandje uit 1920. Sinds maandag 11 april hangt er ook een vliegtuig op het museumplein. 

Alles op het Museumplein is authentiek, inclusief de granieten vloer en oude Haagse lantaarnpalen. Een ware belevenis!  

Copyright Gargouilles | Algemene voorwaarden | 070 2055 355 | sales@gargouilles.nl